ANTICORUPȚIE          
Informații importante | Важная информация
Companie - Știri


  Aportul CFM în soluționarea crizei energetice

  În perioada 2022-2023, Î.S ”Calea Ferată din Moldova” a transportat peste 130 de mii de tone de păcură (din România- prin porturile Constanța și Galați și din Ucraina- prin portul Reni). Cea mai mare cantitate a fost transportată în luna ianuarie-febuarie- 52 728 tone.  În perioada august-decembrie 2022 au fost transportate peste 64 de mii de tone.

  Iar acum să facem o retrospectivă:

  Încă în vara anului trecut se discuta despre riscul ca Republica Moldova să rămână fără acces la gaze naturale în perioada rece a anului, astfel, autoritățile au decis ca S.A ”Termoelectrica” să treacă la consum de păcură. Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca transportarea păcurii să fie realizată în regim prioritar de către Î.S ”Cale Ferată din Moldova”, în limita stocului disponibil de cisterne și locomotive.

  Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost necesare soluții prompte și eficiente, întrucât, lunar, ”Termoelectrica” avea nevoie de 30-40 de mii de tone de combustibil, iar la acea etapă, CFM putea transporta doar 8 mii de tone lunar și, evident, nu era gata să asigure integral livrarea cantității solicitate (cauzele fiind lipsa numărului necesar de vagoane de tip cisternă și de boghiuri pentru transportarea păcurii la frontieră. Lipsa experienței logistice de a transporta acest tip de marfă direct din porturi, la fel, era un impediment.)

  În urma efortului depus de către specialiștii CFM, în termen scurt a fost posibilă redresarea situației: în regim de urgență au fost reparate vagoane și boghiuri, iar prin colaborare cu furnizorii de păcură, ne-au fost oferite spre închiriere vaogane din Ucraina. Astfel, CFM a ajuns să transporte lunar și peste 30 de mii tone de păcură. În total, în transportarea păcurii, au fost implicate peste 2 300 de vagoane.


  19.05.2023 | Uniunea Europeană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) contribuie la modernizarea căilor ferate din Republica Moldova.
  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană au aprobat un pachet financiar prin care UE va acorda un grant de investiții de 20 de milioane de euro pentru un proiect de reabilitare a două tronsoane cheie de linii de cale ferată din Moldova. BERD va oferi guvernului Republicii Moldova 23 de milioane de euro....

  14.04.2023 | Aportul CFM în soluționarea crizei energetice
  În perioada 2022-2023, Î.S ”Calea Ferată din Moldova” a transportat peste 130 de mii de tone de păcură (din România- prin porturile Constanța și Galați și din Ucraina- prin portul Reni). Cea mai mare cantitate a fost transportată în luna ianuarie-febuarie- 52 728 tone. În perioada august-decembrie 2022 au fost transportate peste 64 de mii de tone....

  04.04.2023 | Organizarea licitațiilor privind comercializarea bunurior neutilizate
  Î.S. „Calea Ferată din Moldova” lansează procesul de organizare a licitațiilor cu strigare privind comercializarea bunurilor neutilizate. Precizăm că toate bunurile sunt scoase la licitație din motiv că sunt uzate și total nefuncționale. Banii obținuți în urma licitațiilor, vor fi reinvestiți în dezvoltarea și modernizarea ulterioară al Î.S. „Calea Ferată din Moldova” ...
  Afișați mai multe ...
  Contactează-ne!