Informații importante | Важная информация
Companie - Știri


  Uniunea Europeană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)  contribuie la modernizarea căilor ferate din Republica Moldova.

  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană au aprobat un pachet financiar prin care UE va acorda un grant de investiții de 20 de milioane de euro pentru un proiect de reabilitare a două tronsoane cheie de linii de cale ferată din Moldova. BERD va oferi guvernului Republicii Moldova 23 de milioane de euro.

  Proiectul urmărește să asigure creșterea potențialului logistic și de tranzit al Moldovei și sporirea eficienței operaționale a infrastructurii regionale prin reabilitarea infrastructurii feroviare, pentru început a tronsonului feroviar Vâlcinet – Bălți – Ungheni din Moldova, iar apoi, în a doua fază a lucrărilor, a tronsonului Chișinău – Cainari.

  Reabilitarea tronsoanelor care aparțin Coridorului Feroviar Nord-Sud al Moldovei va stimula dezvoltarea economică a Moldovei și va facilita transportul mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană prin Moldova. În total, pacchetul de finanțare constituie 71 de milioane de euro (28 de milioane de euro vor fi investite din alte surse)

  De asemenea, proiectul va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port operabil din Marea Neagră, Constanța, precum și la porturile din România, Moldova și Ucraina, la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești. Acestea au o capacitate de operare cumulativă care poate absorbi o parte semnificativă a nevoilor de export ale Ucrainei.

   

   


  12.06.2024 | Trenul accelerat international București-Chișinău a sosit la destinație
  Ploile abundente și vântul puternic de aseară au făcut ravagii în mai multe localități din țară. A fost afectată și activitatea Căii Ferate din Moldova. În urma condițiilor meteo nefavorabile trenul accelerat international București-Chișinău a sosit la Gara feroviară Ungheni cu întârziere de 30 minute. Însă pasagerii nu și-au putut continua călătoria spre capitala Republicii Moldova, motivul fiind deconectarea energiei electrice și sistarea funcționării infrastructurii de deservire a călătorilor la stația feroviară Ungheni. ...

  12.06.2024 | Crearea unui Centru Logistic multimodal – proiect strategic pentru Calea Ferată din Moldova
  În perioada 3-6 iunie 2024 Directorul general interimar al Căii Ferate din Moldova, Serghei Tomșa, a efectuat o vizită de studiu în Austria. Deplasarea este parte a suportului oferit de Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) în elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru crearea unui Centru Logistic multimodal la stația feroviară Berești din mun.Ungheni....

  30.05.2024 | Verificarea de primăvară a liniilor de cale ferată a stațiilor și a nodurilor feroviare din Moldova
  Chișinău, 28 mai 2024 – În perioada 13-24 mai 2024, Serghei Tomșa, Directorul General Interimar al Î.S. Calea Ferată din Moldova (CFM), împreună cu un grup de lucru format din angajați ai CFM, au desfășurat verificarea de primăvară a liniilor de cale ferată și nodurilor feroviare din țară. Această acțiune a avut ca scop principal verificarea menținerii siguranței și eficienței transportului feroviar, precum și identificarea și rezolvarea problemelor de infrastructură....
  Afișați mai multe ...
  Contactează-ne!