MD 2012, mun. Chişinău, str. Vlaicu Pîrcălab, 48.
Anticamera Directorului General: tel. 83-44-08, fax. 22-13-80.
Secretariatul Directorului General: tel. 83-42-04, fax. 22-51-62.
Birou de informaţii a gării: tel. 83-27-33, 83-27-34.

 08 October 2014

În perioada 23 – 26 septembrie 2014 în România (or. Predeal) a avut loc Consfătuirea de coordonare a volumelor orientative şi a condiţiilor de derulare a transporturilor feroviare de mărfuri de import-export între Federaţia Rusă, Republica Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina prin punctele de frontieră dintre Ucraina şi România, Republica Moldova şi România pe anul 2014.

Delegaţia ÎS „Calea Ferată din Moldova” a fost condusă de Vicol Arcadie, Vicedirector general responsabil de activitatea comercială.

În rezultatul consfătuirii s-a făcut bilanţul îndeplinirii transporturilor feroviare de mărfuri de import-export pentru anul 2013 între ţările-participante la consfăturire şi deasemenea au fost coordonate volumele orientative de transport feroviar de mărfuri de import-export pentru anii 2014 şi 2015.

În afară de acestea au fost elaborate evenimentele organizatorice cu privire la îndeplinirea volumelor de transport de mărfuri coordonate şi a măsurilor, care contribuie la creşterea acestora, precum şi metodele şi condiţiile de derulare a transporturilor feroviare de mărfuri, au fost aprobate „Reglementările de bază pentru asigurarea transporturilor feroviare de mărfuri import-export între Republica Bulgaria, România, Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă prin punctele de frontieră dintre Ucraina şi România, Republica Moldovaşi România.”

Următoarea consfăturie anuală de coordonare a volumelor orientative şi a condiţiilor de derulare a transporturilor feroviare de mărfuri de import-export va avea loc în Republica Moldova în mai – iunie 2015.


 02 October 2014În perioada 22-25 septembrie 2014, delegaţia ÎS „Calea Ferată din Moldova” a participat la cea de-a 10-lea ediţie a Tîrgului Internaţional Expoziţional dedicat industriei feroviare şi tehnologiilor de transport - InnoTrans 2014 de la Berlin.

InnoTrans s-a recomandat de-a lungul decinului ca un forum de dialog internaţional important, iniţiat de Deutsches Verkehrsforum (Forumul de Transport German), VDV (Asociația Germană a Companiilor de Transport), UNIFE (Asociația Europeană a Industriei Căilor Ferate), VDB (Asociația Germană a Industriei Feroviare) şi o expoziţie tehnică fără egal. Organizat o dată la doi ani, InnoTrans reuneşte mii de expozanți și peste 100.000 de vizitatori din întreaga lume, concentrînd sectoare precum: tehnologie feroviară, infrastructură feroviară, servicii de transport public.În ajunul InnoTransului-2014 s-a desfăşurat cea de a 53-a Adunare Generală a Comunităţii Căilor Ferate şi a Companiilor de Infrastructură din Europa (CER), găzduită de această dată de Berlin, în cadrul căreia CFM deţine un statut de asociat, şi unde s-au regăsit subiecte actuale în contextul aprobării noii structure şi componenţe a Comisiei Europene, stabilirii politicilor de prioritare şi strategiei CER pe anii 2014-2019 în procesul corespunzător de implementare a acquis-ul comunitar în domeniul feroviar al Republicii Moldova.

În prima zi a InnoTransului-2014 a avut loc Summit-ul Liderilor Feroviari, organizat de Deutsche Bahn AG (S.A.”Căile Ferate Germane) şi moderat de şefii celor mai dezvoltate căi ferate din lume ca Germania, Marea Britanie, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Africa de Sud. Summit-ul a constituit un amplu schimb de opinii cu privire la impactul provocărilor globale din sectorul feroviar, abordîndu-se problematica mondială a intensificării împlementării în domeniul transportului feroviar a celor mai moderne tehnologii şi aplicaţii digitale feroviare prezentate de directorul executiv al companiei Google în Germania, Austria şi Elveţia.Misiunea conducerii CFM a continuat cu participarea la prezentările stand-urilor expoziţionale şi un şir de întîlniri de afaceri, acordîndu-se o importanţă deosebită producătorilor de material rulant feroviar de tracţiune de generaţia nouă, cum ar fi Bombardier (Marea Britanie), Siemens (Germania), Alstom (Franta), General Electric (SUA), Talgo (Spania), Pesa (Polonia), Transmaşholding (Rusia), CZ Loko (Cehia), BC (Bielarusi), Ganz-Motor (Ungaria); precum şi celor în domeniul infrastructurii feroviare, precum compania Vossloh (Germania) şi Plasser & Teuer (Austria), în scopul schimbului de soluţii tehnice cu eventualele posibilităţi de implementare a acestora în Republica Moldova.Gama de evenimente a permis promovarea prezenţei CFM pe piaţa feroviară regională, beneficiind de întrevederi bilaterale cu şefii căilor ferate Europene din Romania, Georgia, Ucraina, Bielorusi, ţările baltice – Estonia, Letonia, Lituania, în cadrul cărora au fost discutate problemele de intensificare a cooperării reciproc avantajoase între administraţiile de căi ferate pentru realizarea traficului feroviar direct internaţional şi a unui schimb de experienţă în implementarea tehnologiilor feroviare moderne.


 18 August 2014

CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL Î.S.”CALEA FERATĂ DIN MOLDOVA” COMISIA DE CONCURS

Lista candidaţilor admişi la proba de interviu care au promovat proba de interviu din 15 august 2014 şi concursul pentru ocuparea funcţiei vacante a Directorului General – Administrator al Î.S.”Calea Ferată din Moldova” anunţat la 23 iulie 2014.

nr. d/o numele, prenumele punctajul obţinut la proba de interviu punctajul total comentarii
1 BALECA Eugeniu 153 198 a promovat proba de interviu învingător al concursului

 15 August 2014

CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL Î.S.”CALEA FERATĂ DIN MOLDOVA” COMISIA DE CONCURS

Lista candidaţilor care au promovat proba de curriculum vitae din 13 august 2014 şi sunt admişi la proba de interviu la 15 august 2014 pentru ocuparea funcţiei vacante a Directorului General – Administrator al Î.S.”Calea Ferată din Moldova”.

nr. d/o numele, prenumele punctajul obţinut la
proba de curriculum vitae
comentarii
1. BALECA Eugeniu 45 admis la proba de interviu

Lista candidaţilor care nu au promovat proba de curriculum vitae din 13 august 2014 şi nu sunt admişi la proba de interviu pentru ocuparea funcţiei vacante a Directorului General – Administrator al Î.S.”Calea Ferată din Moldova”.

nr. d/onumele, prenumele punctajul obţinut la
proba de curriculum vitae
comentarii
1. RADU Vladimir 40 n-a promovat proba
2. LIPSKAIA Natalia 35 n-a promovat proba
3. NEGRU Fiodor 30 n-a promovat proba


 14 August 2014

CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL Î.S.”CALEA FERATĂ DIN MOLDOVA” COMISIA DE CONCURS

Lista candidaţilor care sunt admişi la concursul pentru ocuparea funcţiei vacante a Directorului General – Administrator al Î.S.”Calea Ferată din Moldova”, anunţat în data de 23 iulie 2014

nr.d/o numele, prenumele condidatului
în ordinea depunerii dosarelor
1. BALECA Eugeniu
2. RADU Vladimir
3. LIPSKAIA Natalia
4. NEGRU FIODOR


 23 July 2014

Consiliul de Administraţie al Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova” (CFM) anunţă desfăşurarea concursului de suplinire a funcţiei vacante de Director general – Administrator al CFM în baza Regulamentului “Pentru ocuparea funcţiei vacante de administrator al întreprinderii de stat, al cărei Fondator este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor”, aprobat de Ordinul Ministrului nr.237 din 30.10.2013, amplasat pe site-ul oficial al ministerului de specialitate la compartimentul legislaţia/ordine http://www.mtid.gov.md/img/ordine/ord_237.pdf. Documentele de participare la concurs urmează a fi depuse сătre Comisia de concurs în termen de 14 zile lucrătoare din data afişării avizului. Informaţia privind condiţiile de desfăşurare a concursului este plasată pe site-ul oficial al ministerului de specialitate www.mtid.gov.md şi al CFM www.railway.md, relaţii la tel.022-832206.

Сondiţiile de desfăşurare a concursului


 21 May 2014
СПИСОК ГРАЖДАН РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА,
погибших в результате ж/д катастрофы
20.05.2014 в Московской области, Россия

№ п/п Фамилия, имя Год рождения Место жительства Примечание
1 Дашковец Татьяна 1978 Украина, Житомирская обл.  
2 Потлог Дана 1990 г. Бельцы  
3 Квасивка Вячеслав 1961 г. Бельцы  
4 Кремляк Ирина 1985 Фэлештский р-н, с. Суворово  
5 Гридинок Петр 1968 Рышканский р-н, с. Гэлэшень  


 21 May 2014

Справка о пассажирах поезда 341Ф сообщением Москва–Кишинэу отправлением из Москвы 20.05.2014

continuarea...


 21 May 2014

Справка о страховании пассажиров поезда 341Ф Москва-Кишинев, отправлением 20.05.2014 г. по состоянию на 10:30 21.05.2014 г.

continuarea...


 21 May 2014

Pentru membrii familiilor şi persoanelor apropiate celor ce au avut de suferit în urma accidentului feroviar care a avut loc în data de 20 mai 2014 în regiunea Naro-Fominsk, Moscova, ÎS „Calea Ferată din Moldova” organizează în perioada 22-24 mai 2014 deplasarea spre oraşul Moscova cu trenurile Nr.341-342 şi Nr.47/48. Reprezentanţii Companiei de Transport Călători din Federaţia Rusă vor asigura întîlnirea acestora în oraşul Moscova, cazarea, vizita celor spitalizati.

Pentru informaţii suplimentare apelaţi la următoarele numere de telefon: 022- 83 49 27, 022- 83 45 50, 022- 83 22 04


 21 May 2014

Ministerul Sănătăţii al Federaţiei Ruse a pus la dispoziţie lista persoanelor care au avut de suferit în urma accidentului feroviar ce a avut loc în regiunea Naro-Fominsk, Moscova.

În total au fost rănite 31 de persoane, dintre care doi copii. 25 de persoane fost transportate la spitalele raionale, iar 6 au refuzat spitalizarea. Decedati – 6 persoane.

Mai jos este prezentata lista persoanelor spitalizate.

Spitalul raional nr. 1 Naro-Fominsk:

 1. Gaidei Lilia Fiodor
 2. Gaidei Nicolai Vladimir
 3. Ganenco Cristina Ghenadie
 4. Doicov Fiodor
 5. Lunduleac Vasile Dumitru
 6. Lunduleac Elena Ion
 7. Barbat neidentificat (Ţuţuc?)
 8. Femeie neidentificată
 9. Femeie neidentificată

Spitalul raional nr.5 din orăşelul Seliatino:

 1. Kvasinka Liubovi Iacovlevna
 2. Mironov Serghei Alexandru
 3. Neniaşev Vladimir Serghei
 4. Pleşco Olga Anatolie
 5. Pleşco Roman
 6. Sajina Dorina

Spitalul Ministerului Apărării a Federaţiei Ruse:

 1. Binchevici Grigor
 2. Gherasimov Serghei Ghenadie

Spitalul orăşenesc nr.36:

 1. Batrînean Natalia Eugen
 2. Coroian Vera Ion

Spitalul orăşenesc nr.7:

 1. Deicalo Igor Alexandru
 2. Jalbă Elena Dumitru

Institutul de Asistenţă Medicală de Urgenţă Sklifosovskii:

 1. Livoruc Alexandr Nicolae
 2. Pleşcov Vadim

Institutul de Chirurgie şi Traumatologie pentru Copii:

 1. Rusu Natalia

Spitalul pentru copii nr.9:

 1. Vilenciuc Vitalina Ghenadie

 20 May 2014

La 20 mai 2014, ora 12 și 38 minute pe sectorul de cale ferată Bekasovo- Naro-Fominsk, regiunea Moscova, s-a produs tamponarea trenului de călători nr.341/342 format de ÎS ’’Calea Ferată din Moldova’’, care circula pe itinerarul Moscova-Chișinău, cu un tren marfar. Au fost accidentate vagoanele nr. 7 şi 8 a trenului № 341 direcţia Moscova-Chişinău.

Conform informaţiei parvenite din partea reprezentanţilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a or.Moscova (tel. 007-499-216-65-39) accidentul feroviar s-a soldat cu victime omenești în număr de 5 persoane.

25 răniţi au fost spitalizaţi, dintre care 18 persoane au fost transportate în următoarele spitale raionale:

 • Spitalul raional nr. 1 Naro-Fominsk – 9 persoane
 • Spitalul militar Naro-Fominsk – 2 persoane
 • Spitalul raional din orăşelul Seliatino - 7 persoane

7 persoane în stare gravă au fost transportate cu elicopterele aviaţiei sanitare în următoarele spitale a oraşului Moscova:

 • Spitalul orăşenesc nr.36, or. Moscova – 2 persoane
 • Spitalul orăşenesc nr.7, or. Moscova – 2 persoane
 • Institutul de Asistenţă Medicală de Urgenţă Sklifosovskii (Tel. 007-495-680-07-06)– 2 persoane
 • Institutul de Chirurgie şi Traumatologie pentru Copii – 1 copil (fată)

11 persoane au fost examinate de către medicii Spitalului regional Semashko la staţia Liublino, a Căilor Ferate din Rusia:

 1. Golovatin Vladimir Vladimir, 59 ani – stare medie
 2. Scaban Cristina Anatol, 19.04.1993 – stare medie
 3. Pirojkova Janna Vasile, 11.10.1975 – stare medie
 4. Şondun Olga Alexei, 1975 – stare medie
 5. Slutev Vladimir Vasile, 09.02.1975 – stare medie
 6. Buraga Mihail Vasile, 23.11.1965 – stare medie
 7. Luchianova Larisa Vasile, 1951 – stare medie
 8. Burdenok Anatolie Mihai, 30.06.1986 – stare medie
 9. Cujba Rada Alexandru, 06.02.1981 -stare medie
 10. Cojocar Liubovi Nazarova, 04.08.1968 – stare medie
 11. Ursu Anatolie Constantin, 29.03.1975 – stare medie

Informația va fi actualiztă pe măsura parvenirii unor date suplimentare.

Telefon pentru informații 022- 83-49-27, 022- 83-22-04, 022- 83-45-50


 14 May 2014

În perioada 6 – 7 mai 2014 la Astana, Kazahstan, s-a desfăşurat cea de-a 60-a reuniune de jubileu a Consiliului pentru transport feroviar a statelor membre ale Comunităţii, la care au participat conducători a 18 administraţii feroviare din toate statele CSI, Bulgaria, Georgia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Iran, precum şi reprezentanţi ai Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor Feroviarilor şi Constructorilor de Transport, Comitetului Executiv CSI, Uniunii Intermaţionale a Căilor Ferate.

Delegaţia ÎS „Calea Ferată din Moldova” a fost condusă de dl Serghei Tomşa, Director general interimar.

Reuniunea a fost prezidată de Preşedintele Consiliului, şef al SAI „Căile Ferate din Rusia” dl Vladimir Iacunin. Reuniunea a fost deschisă de Prim-ministrul Kazahstanului, dl Karim Masimov, care s-a adresat cu un cuvînt de salut către participanţi din numele Preşedintelui Republicii Kazahstan.

La cea de-a 60-a reuniune a Consiliului au fost examinate şi luate hotărîri la toate cele 12 întrebări de pe ordinea de zi, inclusiv:

- s-au generalizat totalurile activităţii de exploatare a reţelei căilor ferate din spaţiul 1520 mm şi deasemenea a fost examinată activitatea complexului de călători în traficul internaţional pentru anul 2013 şi primul trimestru al anului 2014. Transportul de mărfuri pe reţeaua de căi ferate în anul 2013 a rămas la nivelul anului anterior şi a constituit 2091,2 mln.tone de mărfuri, în acelaşi timp, cu 1,2% s-au majorat transporturile de mărfuri în containere. Transporturile în traficul internaţional de călători în anul 2013 s-au micşorat pînă la 48,8 mln. pers., ce constituie 95,6% în raport cu anul 2012;
- a fost aprobat graficul de mers şi planul de formare al trenurilor în traficul internaţional pentru anii 2014/2015, care va intra în vigoare începînd cu 01 iunie 2014;
- s-au generalizat totalurile inventarieii containerelor, care a avut loc în luna septembrie 2013 şi au fost planificate activităţi comune în vederea pregătirii către inventarierea de reţea a vagoanelor de marfă;
- s-a examinat situaţia decontărilor financiare reciproce între administraţiile feroviare şi au fost recomandate măsuri pentru achitarea datoriilor rămase între unele administraţii feroviare;
- au fost aprobate un şir de documente normative şi metodice cu privire la reparaţia şi deservirea tehnică a vagoanelor de marfă, planul lucrărilor ştiinţifice şi de studii, experimente, design şi celor tehnologice pe anul 2014, a fost determinată lista de proiecte a standartelor interstatale pentru aprobarea ulterioară, precum şi termenele de implementare a acestora de către administraţiile feroviare începînd cu luna ianuarie 2015;
- s-a luat act de mersul de realizare a Acordului privind sistemul unificat de dirijare şi utilizare a parcului de vagoane marfare, precum şi a Deciziei Consiliului şefilor de guvern ai ţărilor CSI din 18 octombrie 1996 cu privire la Concepţia de stabilire a Politici Tarifare coordonate a căilor ferate staetlor membre ale CSI;
- s-a decis că următoarea cea de-a 61-a reuniune a Consiliului să aibă loc la Bacu, Azerbaidjan în toamna anului 2014.

Sumarul deciziilor luate a fost înscris în Protocolul acestei reuniuni.

Desemenea, în cadrul reuniunii Consiliului de la Astana s-a desfăşurat conferinţa ştiinţifico-practică cu genericul „Strategia de dezvoltare inovativ-tehnologică a grupului de companii a Societăţii pe Acţiuni „Compania Naţională „Căile Ferate din Kazahstan” pentru anii 2013 – 2018”.


 06 May 2014

Informaţie
privind transportarea containerelor şi tanc-containerelor
cu trenul de containere „ZUBR” anul 2014.

nr. luna cantitate staţia de încărcare staţia de destinaţie
vagon platforma speţ. vag. container
20/40 foot
tank-
container
1. Ianuarie 10 1   20 Zaim Stepeanca BC
10 1   20 Comrat Stepeanca BC
10 1   20 Chişinău Stepeanca BC
8 1   16 Abaclia Stepeanca BC
3   0/3   Giurgiulişti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
1   2/0   Giurgiulişti Kiev
Lischi YZ
3   0/3    Giurgiulişti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
2. Februarie 10 1    20 Străşeni Stepeanca BC
10 1   20 Zaim Stepeanca BC
10 1   20 Comrat Stepeanca BC
3 1   6 Taraclia Stepeanca BC
9   1/9   Giurgiulişti Kiev
Lischi YZ
2   0/2   Giurgiulişti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
3. Martie 4 1   8 Străşeni Stepeanca BC
4. Aprilie 10 1   20 Zaim Stepeanca BC
10 1   20 Comrat Stepeanca BC
7   2/7   Giurgiulişti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
Total
117
11
5/24
182
   

 15 April 2014

În perioada 1 – 3 aprile 2014 la Chişinău s-a desfăşurat cea de-a V Comisie cu privire la infrastructură şi material rulant a Organizaţiei de Colaborare a Căilor Ferate (OSJD) – şedinţa experţilor OSJD la subtema 2.1. „Elaborarea unui complex de întrebări referitore la traverse, material mărunt de cale, linie fără joante, mecanizarea lucrărilor de linie” la tema nr. 2 „Linia de cale ferată şi edificii artificiale”.

La şedinţă au participat reprezentanţi a 15 căi ferate, precum şi reprezentantul Comitetului OSJD.

Şedinţa a fost prezidată de domnul Milan Grjebachka, preşedintele comisiei OSJD pe infrastructură şi material rulant.

Delegaţia din partea ÎS „Calea Ferată din Moldova” a fost condusă de domnul Serghei Tomşa, director general interimar. Conducătorul delegaţiei CFM a informat cei prezenţi referitor la performanţe şi perspectivele de viitor de dezvoltare a căii ferate din Moldova.

După cum a fost menţionat, funcţionarea stabilă a sectorului feroviar constituie un principiu cheie pentru dezvoltarea economică efectivă a tuturor statelor. În ceea ce priveşte ÎS „Calea Ferată din Moldova”, sarcina de bază la etapa actuală este sporirea rezultatelor de lucru a ramurii feroviare, asigurarea transportului de marfă şi călători de calitate. Domnul Tomşa a exprimat cu fermitate, că şedinţa dată va permite participanţilor la aceasta să facă un schimb de păreri şi experienţă, să elaboreze abordări coordonate pentru o funcţionare şi dezvoltare stabilă a transportului feroviar. Documentele tehnice şi hotărîrile de ordine tehnologică aprobate la şedinţă, în mod obligatoriu vor fi implementate în practică în activitatea căilor ferate, statelor – membre ale OSJD.

La şedinţă, cu o prezentare a participat şeful serviciului linii, lucrări de artă şi edificii, domnul Petru Saracuţa. Domnul Saracuţa a prezentat o informaţie vizuală despre starea gospodăriei de linii a magistralei, metodele de dezvoltare şi reabilitarea a acesteia. În şirul sarcinilor de perspectivă se enumeră următoarele: reabilitarea liniilor principale; reînnoirea parcului de transport pe şine, implementarea proiectelor transfrontaliere (conectarea la reţeaua feroviară a portului internaţional Giurgiuleşti pe ecartament 1520/1435mm; finisarea construcţiei sectorului de linie Cahul – Giurgiuleşti; construcţia terminalelor la staţiile transfrontaliere; reducerea cheltuielilor pentru întreţinerea curentă a liniilor prin aprovizionarea Secţiilor de întreţinere a liniilor cu maşini de linii contemporane şi trecerea la întreţinerea sectorială), colaborarea efectivă cu căile ferate ale statelor vecine în domeniul dezvoltării infrastructurii.

Momentul de final a forului internaţional a fost semnarea protocolului şi coordonarea desfăşurării următoarei şedinţe a experţilor Comisiei OSJD.


 07 April 2014

CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL Î.S. ”CALEA FERATĂ DIN MOLDOVA”
COMISIA DE CONCURS

Lista candidaţilor admişi la proba de interviu din 1 aprilie 2014 care nu au promovat proba de interviu şi concursul pentru ocuparea funcţiei vacante
a Directorului General – Administrator al Î.S.”Calea Ferată din Moldova”

Nr.
d/o
Numele, prenumele
(în ordinea descrescătoare
a punctajului final)
Nota finală
obţinută la
proba de interviu
Punctajul total Adnotare
1. CÎRSTEA Ion
61
117
n-a promovat proba
de interviu
2. LIPSKAIA Natalia
48
94
n-a promovat proba
de interviu
3. POPESCU Ion
-
48
s-a retras din concurs
4. BALECA Eugeniu
-
45
nu s-a prezentat
la interviu


 31 March 2014

CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL Î.S. ”CALEA FERATĂ DIN MOLDOVA”
COMISIA DE CONCURS

Lista candidaţilor
care au promovat proba de curriculum vitae din 28 martie 2014 şi sunt admişi la proba
de interviu la 1 aprilie 2014 pentru ocuparea funcţiei vacante a
Directorului General – Administrator al Î.S.”Calea Ferată din Moldova”

Nr.
d/o
Numele, prenumele
în ordinea depunerii dosarelor
Nota finală obţinută la proba
de curriculum vitae
Adnotare
1. POPESCU Ion
48
admis la proba de interviu
2. CÎRSTEA Ion
56
admis la proba de interviu
3. BALECA Eugeniu
45
admis la proba de interviu
4. LIPSKAIA Natalia
46
admis la proba de interviu


 24 March 2014

Lista candidaţilor care au fost admişi la concursul pentru funcţia vacantă de Director General-Administrator al Î.S. "Calea Ferată din Moldova"

  1. POPESCU Ion
  2. CÎRSTEA Ion
  3. BALECA Eugeniu
  4. LIPSKAIA Natalia
  5. DOGOTARI Valentin

Data desfăşurării interviului va fi comunicată persoanelor respective suplimentar.


 11 March 2014

Cu privire la rezultatele activităţii celei de-a 13-a şedinţe a Comisiei pentru gospodăria de călători a Direcţiei Consiliului pentru Transportul Feroviar al ţărilor-membrer ale CSI, ce avut loc în perioada 4-7 martie la Chişinău, R.Moldova

În perioada 4-7 martie 2013 la Chişinău a avut loc cea de-a 13 şedinţă a Comisiei pentru gospodăria de călători a Direcţiei Consiliului pentru Transportul Feroviar al ţărilor-membre ale CSI (ŢSJT).

La şedinţă au participat funcționari ai aparatului de lucru al Consiliului pentru Transportul Feroviar al ţărilor-membre ale CSI şi Ţărilor Baltice, reprezentanţi ai administrațiilor feroviare, organizațiilor şi instituțiilor de specialitate din Belarus, Lituania, Letonia, Kazahstan și Rusia.

În cadrul sesiunii plenare a forumului a fost examinată implementarea hotărîrilor celei de-a 12-a şedinţe a Comisiei, precum şi evaluat impactul acţiunilor intreprinse. De asemenea au fost puse în discuţie problemele actuale cu care se confruntă sectorul transportului de călători, cum ar fi Regulamentul pentru prelungirea termenului de exploatare şi Cerinţele unice de deservire tehnică a vagoanelor de călători utilizate în traficul internaţional, îndeplinirea stipulaţiilor acordului privind organizarea traficului feroviar transfrontalier local şi regional, noile forme de raportare, noile redacţii a unui şir de instrucţii, reguli şi linii directoare pentru trenurile de călători implicate în traficul internaţional.

În contextul Memorandumului de cooperare între ŢSJT şi UIC (Uniunea Internaţională a Căilor Ferate), semnat în data de 19 noiembrie 2013 la Chişinău, a fost propusă spre atenţia participanţilor prezentarea sistemelor Merits (Înmagazinarea orarelor multiple integrate ale căilor ferate Europene) şi Prifis (Sistem de informaţii de preţuri şi tarife) de către Departamentul de Călători al UIC.

Cea de-a 14-a şedinţă a Comisiei pentru gospodăria de călători a Direcţiei Consiliului de Transport Feroviar al ţărilor-membre ale CSI se va desfăşura în septembrie 2014, în oraşul Soci.


 07 March 2014

Consiliului de Administraţie al Î.S.”Calea Ferată din Moldova” (CFM) anunţă desfăşurarea concursului de suplinire a funcţiei vacante de Director general – Administrator al CFM în baza Regulamentului “Pentru ocuparea funcţiei vacante de administrator al întreprinderii de stat, al cărei Fondator este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor”, aprobat prin Ordinul Ministrului nr.237 din 30.10.2013, amplasat pe pagina web www.mtid.gov.md. la capitolul legislaţie/ordine. Documentele se vor prezenta timp de 14 zile din data afişării avizului. Informaţia privind condiţiile de desfăşurare a concursului este plasată pe pagina web a ministerului de ramură www.mtid.gov.md şi a CFM www.railway.md, relaţii la tel. 022-832206.

Сondiţiile de desfăşurare a concursului


 06 March 2014

ÎS „Calea Ferată Moldova” a instituit o Comisie specială care va investiga cauzele producerii incidentului de azi dimineaţă, când într-o secţie a motorului trenului nr.6023 de pe ruta Ungheni-Chişinău au izbucnit flăcări. Experții, membri ai Comisiei speciale a CFM, vor investiga cauzele și vor elabora un raport final al investigației în cel mai scurt timp posibil. ÎS „Calea Ferată Moldova” își reconfirmă angajamentul de a le asigura călătorilor săi călătorii sigure și în condiții optime.

ÎS „Calea Ferată Moldova” își exprimă regretul pentru disconfortul pasagerilor care se deplasau pe această rută și care au fost nevoiți să își continue cursa cu un alt tren. Precizăm că în urma incendiului niciun pasager nu a avut de suferit, iar trenul a fost înlocuit la scurt timp după incident, cursa fiind continuată.

Menționăm, de asemenea, că trenul se află în perioada de garanție, fiind anterior renovat în România. Ca atare, la solicitarea CFM, echipe de tehnicieni de la uzina reparatoare din Paşcani se află în Republica Moldova.

ÎS „Calea Ferată Moldova” va reveni cu informații despre cauzele producerii incendiului, pe măsură ce investigația tehnică va înainta.


 19 December 2013

Informaţie
privind transportarea containerelor şi tanc-containerelor
cu trenul de containere „ZUBR” anul 2013.

 
nr. luna cantitate staţia de încărcare staţia de destinaţie
vagon platforma speţ. vag. container
20/40 foot
tank-
container
1. Ianuarie 7 1   14 Abaclia Stepeanca BC
2. Februarie 18 2   36 Cahul Stepeanca BC
18 2   36 Taraclia Stepeanca BC
3. Martie 9 1   18 Cahul Stepeanca BC
1   0/1   Gurguleşti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
4. Aprilie 9 1   18 Taraclia Stepeanca BC
3   0/3   Gurguleşti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
9 1   18 Cahul Stepeanca BC
9 1   18 Abaclia Stepeanca BC
5. Mai 10 1   20 Taraclia Stepeanca BC
3   0/3   Gurguleşti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
6. Iunie 15   5/12   Gurguleşti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
9 1   18 Abaclia Stepeanca BC
7 1   14 Taraclia Stepeanca BC
7. Iulie 16   2/15   Gurguleşti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
10   3/7   Gurguleşti Kiev
Lischi YZ
8. August 11   2/10   Gurguleşti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
9   0/9   Gurguleşti Kiev
Lischi YZ
9. Septembrie 8   3/8   Gurguleşti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
10. Octombrie 28   2/27   Gurguleşti Kiev
Lischi YZ
12   0/12   Gurguleşti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
10 1   20 Cahul Stepeanca BC
11. Noiembrie 21 1   42 Cahul Stepeanca BC
21 2   42 Taraclia Stepeanca BC
10 1   20 Străşeni Stepeanca BC
8 1   16 Bukovăţ Stepeanca BC
4   3/2   Gurguleşti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
14   6/12   Gurguleşti Kiev
Lischi YZ
12. Decembrie 3   1/3   Gurguleşti Dnepropetrovsc
Lischi YZ
16   2/15   Gurguleşti Kiev
Lischi YZ
Total
328
18
30/139
350
   

 14 December 2013

Dl Andrei Domaşcan, Directorul General al Î.S.“Calea Ferată din Moldova” – CFM, a participat la cea de-a 17-a Adunare Europeană şi cea de-a 83-a Adunare Generală a Uniunii Internationale a Căilor Ferate (UIC) http://www.uic.org/, care s-au desfăşurat în perioada 11-12 decembrie 2013 la Paris, Franţa.

Începînd cu decembrie 2012 CFM este membrul asociat al UIC, în componenţa căreia sunt cca 240 de instituţii feroviare ale lumii.

Delegaţia CFM prima data a fost invitată şi a participat în data de 11 decembrie 2013 la lucrările celei de-a 17-a Adunări Regionale Europene a UIC sub conducerea dlui Guillaume Pepy, preşedintele Căilor Ferate din Franţa - SNCF, în cadrul căreia s-a adoptat prima versiune a proiectului Strategiei tehnice feroviare pentru Europa (RTSE) pînă în anul 2050.

În data de 12 decembrie 2013 a avut loc cea de-a 83-a Adunare Generală a UIC sub conducerea dlui Vladimir Iakunin, preşedintele UIC şi şeful Căilor Ferate din Rusia - RZD, şi a dlui Jean-Pierre Loubinoux, Directorul General al UIC.

Cea de-a 83-a Adunare Generală a UIC a examinat următoarele probleme de bază:

totalizarea activităţilor UIC în anul 2013, inclusiv aprobarea Memorandum-urilor de interacţiune cu Consiliul pentru Transportul Feroviar al ţărilor CSI şi Baltice, cu Academia de Transporturi din Kazahstan, extinderea programelor de instruirea şi perfecţionarea profesională a tineretului în cadrul proiectelor TALENT şi IRSMI;

problemele ce ţin de standardizare, inclusiv interacţiune cu ISO, implementarea unei platforme specializate de standardizare pentru ecartamentul de 1520 mm şi interoperabilitatea proceselor de exploatare a căilor ferate cu diferite ecartamente, perfectarea şi punerea în aplicare a recomandărilor/memoriurilor comune ale UIC/OSJD;

armonizarea cadrului juridic în domeniul feroviar, eliminarea divergenţelor regionale, alinierea condiţiilor şi creşterea competitivităţii funcţionării căilor ferate faţă de alte moduri de transport;

dezvoltarea coridoarelor internaţionale în traficul Europa – Asia şi asigurarea transporturilor feroviare în lanţul logistic intermodal de livrare a mărfurilor de tip „uşa-la-uşa”;

extinderea participării UIC la formarea politicii globale de transport în comun cu alte organisme internaţionale interguvernamentale şi non-guvernamentale, inclusiv Organizaţia de Colaborare a Căilor Ferate, Consiliul pentru Transportul Feroviar al CSI şi Comitetul pentru transport intern al Comisiei Economice pentru Europa a ONU;

intensificarea colaborării căilor ferate în domeniul securităţii cibernetice şi antiteroriste, al siguranţei circulaţiei prin trecerile la nivel cu cale ferată, precum şi al reducerii vulnerabilităţii ecologice a mediului înconjurător;

extinderea activităţilor comune în domeniul cercetări ştiinţifice şi efectuarea expertizelor internaţionale ale proiectelor tehnice feroviare în cadrul şi cu forţele UIC;

aderarea la UIC a 6 membrii noi, inclusiv 4 instituţii feroviare Europene din Italia, Ungaria, Polonia, Rusia şi încă 2 din China şi Afganistan;

aprobarea programului de activitate şi a planului calendaristic al consfătuirilor şi principalelor evenimente ale UIC pe anul 2014.


 22 November 2013

Cu privire la totalurile celei de-a 59-a Reuniuni a Consiliului pentru transportul feroviar

La Chişinău în perioada 19-20 noiembrie 2013 года a avut loc cea de-a 59-a reuniune a Consiliului pentru Transportul feroviar al ţărilor-membre ale Comunităţii.

La reunine au participat 166 de oficiali – reprezentanţii Autorităţii executive a Consiliului pentru transportul feroviar – Direcţia pe care o conduce dl Piotr Kucerenko, ai delegaţiilor tuturor membrilor cu drepturi depline ai Consiliului de la administraţiile de căi ferate din ţările CSI, precum şi ai delegaţiilor căilor ferate cu statutul special de asociaţi şi observatori din Bulgaria, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Iran, Confederaţia Internaţională a Sindicatelor Feroviarilor şi Constructorilor Feroviari. De asemenea, la lucrările Consiliului a participat delegaţia Uniunii Internaţionale a Căilor Ferate – UIC, condusă de dl Jean-Pierre Loubinoux, Directorul general al UIC.

Evenimentul a fost onorat de prezenţa dlui Valeriu Lazăr, Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei al Republicii Moldova, care s-a adresat cu un cuvînt de salut către participanţi.

În data de 19 noiembrie 2013 şedinţa de plen a fost prezidată de dl Andrei Domaşcan, Director general al Î.S.”Calea Ferată din Moldova” – CFM în calitate de Copreşedintele Consiliului.

În data de 20 noiembrie 2013 şedinţa de plen s-a desfăurat sub conducerea dlui Vladimir Iakunin, preşedintele S.A. «Căile Ferate din Rusia» - RZD, care exercită funcţiile preşedintelui permanent al Consiliului.

Consiliul a examinat totalurile activităţii de exploatare a reţelei de căi ferate din ţările participante pentru nouă luni ale anului 2013, constatînd o micşorare nesemnificativă a traficului de mărfuri şi de călători pe cale ferată cu 2-3 la sută în comparaţie cu perioada analogică a anului precedent.

S-au aprobat normativele de elaborare a mersului trenurilor internationale pe anii 2014/2015.

S-au generalizat totalurile inventarierii vagoanelor şi containerilor ce au avut loc respective în mai şi septembrie anului 2013. La 22.05.2013 numărul vagoanelor inventarizate a fost de 1664,4 mii de vagoane de marfă, din care 270,5 mii de vagoane ale parcului de inventar. Au fost luate în consideraţie totalurile inventarierii în natură a containerilor, ce s-a desfăşurat la 18.09.2013.

S-a constatat ameliorarea stării decontarilor reciproce între administratiile de cai ferate, la 1.10.2013 suma totală a datoriilor s-a redus cu 5,1 mil.fr.elv. sau cu 10,1 la sută faţă de începutul anului în curs.

S-a tinut cont de informaţia Direcţiei Consiliului asupra mersului de realizare a Acordului privind sistemul unificat de dirijare si utilizare a parcului de vagoane marfare, s-au aprobat tabelele de indicatorii informative şi analiticii pentru estimarea calităţii de lucru a vagoanelor din parcul unic. S-a convenit asupra continuării lucrărilor privind metodologia de determinare a valorii plăţii pentru utilizarea vagoanelor de marfă ale parcului unic şi privind aplicarea actelor normative pentru vagoanele parcului unic în sistemele automatizate interstatale.

În cadrul Politicii tarifare a căilor ferate pentru transportarea mărfurilor în traficul internaţional pe anul 2014, adoptate anterior la cea de-a XXII Conferinţă Tarifară, s-a recomandat aplicarea la administraţiile de căi ferate a tarifelor argumentate economic pentru transportarea unor mărfuri asupra condiţiilor reciproc avantajoase pentru contractile concrete şi rutele de transportare, precum şi continuarea activităţii cu autoriţăşile de stat asupra problemelor de finanţare statală a procurării materialului rulant nou, reducerii pierderilor de la transportul de călători pe cale ferată, investirea în trecerile internaţionale de frontieră.

Urgentarea aducerii vagoanelor pentru transportarea mărfurilor periculoase în concordanţă cu noile exigenţe ale SMGS-ului a fost recomandată proprietarilor acestora.

S-a aprobat Planul lucrarilor ştiinţifice şi de studii, experimente, design şi celor tehnologice ale administraţiilor de căi ferate pe anul 2014.

S-a acceptat agenda preliminară a următoarei, celei de-a 60-lea Reuniuni a Consiliului pentru Transportul feroviar, care, după invitaţia S.A. “Căile Ferate din Kazahstan”, va avea loc în luna mai 2014 în Kazahstan.

În contextul dezvoltării interoperabilităţii căilor ferate pe plan mondial este de menţionat semnarea unui memorandum de interacţiune dintre Directoratul general al Uniunii Internaţionale a Căilor Ferate şi Direcţia Consiliului pentru transportul feroviar al Comunităţii.
http://www.uic.org/com/uic-e-news/374/article/memorandum-of-understanding-signed-4098?page=thickbox_enews&keepThis=true&TB_iframe=true&width=800&height=600

În plus acest eveniment internaţional a fost folosit pentru desfăşurarea unui şir de întîlniri bilaterale dintre şefii administraţiilor de căi ferate.


 24 September 2013

ANUNŢ

ÎS Calea Ferată din Moldova anunţă concurs pentru selectarea unui birou de avocaţi/avocat pentru semnarea unui contract de abonament pentru acordarea asistentei juridice, consultaţiilor şi reprezentarea intereselor înterprinderii în instanţele de judecata.

Ofertele se vor depune pînă la 24 septembrie 2013, orele 13:00.

Experienta avocatilor în consilierea juridică a societatilor comerciale şi întreprinderilor de stat, precum şi prezenta în birou a avocatilor care cunosc domeniul administraţiei publice şi care au vechime de funcţionar public va constitui un avantaj.

Nr.
d/o
Denumirea serviciului Cantitatea 1 oră Preţ fără TVA Termen de prestare
1. Consultanţă juridică verbală 1   La momentul solicitării
2. Consultanţă juridică scrisă 1   În decurs de 2 zile
3. Întocmirea documentelor 1   Conform solicitării
4. Întocmirea documentelor procesuale 1   Conform solicitării
5. Participare la şedinţele de judecată 1   La citare
6. Întocmirea altor acţiuni cu caracter juridic 1   Conform solicitării

Ofertele pot fi expediate la adresa electronică - jurisr@railway.md


 09 September 2013

Începînd cu 10 septembrie 2013 va fi reluată circulaţia trenului Nr.6275/6276 Basarabgeasca-Cahul şi a trenului Nr.953 Cahul-Giurgiulesti. Trenul Nr.952 Giurgiuleşti-Cahul va ieşi în prima sa cursă , din Cahul, la 11 septembrie 2013.

Orarul mersului trenurilor menţionate rămîne în vigoare.


 08 August 2013

Î.S.”Calea Ferată din Moldova” (CFM) comunică că în data de 7 august 2013 în jurul orei 18-00 pe itinerarul Kalincovici – Jlobin al Căii Ferate din Bielarusi (BC) trenul de călători nr.62 Chişinău – Sankt-Petersburg de formare a CFM, condus de locomotiva, apartenenţă a BC, s-a ciocnit la o trecere la nivel de cale ferată cu un camion. Conform informaţiei prealabile a Direcţiei de călători a CFM nici un pasager din tren n-a suferit, deteriorările vagoanelor de călători, apartenenţă a CFM, n-au fost depistate. Trenul a sosit la Sankt-Petersburg conform orarului de circulaţie în data de 8 august 2013 la ora locală 12-02.


 30 July 2013

Consiliului de Administraţie al Î.S.”Calea Ferată din Moldova” (CFM) anunţă desfăşurarea concursului de suplinire a funcţiei vacante de Director general – Administrator al CFM în baza Regulamentului “Pentru ocuparea funcţiei vacante de administrator al întreprinderii de stat, al cărei Fondator este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor”, aprobat de Ordinul Ministrului nr.193 din 29.07.2013, amplasat pe pagina web www.mtid.gov.md. Documentele se vor prezenta timp de 10 zile din data afişării avizului. Informaţia privind condiţiile de desfăşurare a concursului va fi plasată pe pagina web www.railway.md, relaţii la tel.022-832206.

Сondiţiile de desfăşurare a concursului


 16 July 2013

ANUNŢ

Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea „Ingineria mecanică şi transport” a anunţat admiterea la specialitatea „INGINERIA ŞI TEHNOLOGIA TRANSPORTULUI FEROVIAR” (licenţiat şi masterat).

Studiile din contul bugetului de stat şi conform contractelor încheiate se vor desfăşura în limba de stat la secţiile de zi şi fără frecvenţă.

Primirea documentelor se va efectua: de la 16.07.2013 pîna la 27.07.2013.

Comisia de primire: tel/fax: (+373022) 235-185 / 235-441 E-mail: comisia.de.admitere@gmail.com

Informaţia suplimentară pe pagina: www.utm.md

 

Fake Watches Fake watch Fake Watches Watches Replica Imitation Rolex Rolex 116610 for Sale Replica daytona 6265 Rolex Oyster Perpetual 18K 62523h18 Rolex Rolex air king watch Rolex 1016 quality cartier fake Rolex 455b Rolex submariner 16610 for sale spot a fake Rolex the best cartier copy where to buy Rolex 70216 Rolex iwc 3228 Rolex r1628 deville Rolex Submariner 14060 Black Rolex explorer 2 preis Replica Rolex Replica Watches quality cartier fake Rolex 455b Rolex submariner 16610 for sale spot a fake Rolex the best cartier copy where to buy Rolex 70216 Rolex iwc 3228 Rolex r1628 deville Rolex Submariner 14060 Black Rolex explorer 2 preis fake presidential Rolex for sale Rolex Replica Replica Rolex iwc flieger patek 5711 best price Rolex iwc gst 3707 the best clone Rolex where to buy Rolex Watches Rolex submariner 16610 blue is a Rolex 69173 a everyday watch Rolex r1628 oyster Circa Watches old Rolex Watches for men fake presidential Rolex for sale tag heuer f1 watches tag heuer carrera watch watch knockoff rolex Rolex GMT or Submariner rolex clock model 70216 photo best rolex daytona replica under $300 fake swiss watches Women Rolex Watches for Sale vintage rolex for sale swiss breitling clone watch knockoff watch omega high quality fake iwc watches audemars piguet replika for sale audemars piguet imitation watch