A 91-a Adunare Generală a UIC,  organizaţia mondială a căilor ferate, a avut loc pe 7 decembrie 2017 la Paris

O atenţie deosebită se acordă standartizării, digitalizării, securităţii, coridoarelor internaţionale

Conform comunicatului de presă al Uniunii Internaţionale a Căilor Ferate (UIC), Comitetul Executiv şi a 91-a Adunare Generală, care s-au desfăşurat în incinta sediului UIC de la Paris, au fost prezidate de către Preşedintele UIC, dl Renato MAZZONCINI, CEO şi Director General al Căilor Ferate Italiene  (FSI), împreună cu dl Isa APAYDIN, Preşedinte al Consiliului şi Director General al TCDD, Vice-preşedinte al UIC, în prezenţa  dlui Jean-Pierre LOUBINOUX, Director General UIC. Mai multe organizaţii internaţionale, cum ar fi OTIF, CIT, OSJD, au participat de asemenea la lucrările Adunării Generale.

 

Reuniunile statutare au fost cuplate cu o serie de adunări regionale (Africa, Europa, Orientul Mijlociu) şi conferinţe tematice de interes pentru membrii UIC (Conferinţa digitala UIC, ateliere de lucru privind parteneriatele public- private).

 

În discursul său, Preşedintele UIC, dl Renato MAZZONCINI,  a trecut în revistă activităţile organizaţiei defăşurate după ultima Adunare Generală din iulie de la Istanbul, şi a menţionat care sunt orientările şi provocările majore pentru lunile următoare.

 

Progresele în domeniul standartizării

În domeniul standartizării doar în decursul anului curent au fost publicate 28 Soluţii Feroviare Internaţionale  (IRS) în versiune completă, cu adaptări globale şi regionale, fiind în process de pregătire un program care prevede publicarea a încă 40 de IRS.

 

Progresele în domeniul digitalizării

Unul dintre noii piloni principali ai activităţilor UIC priveşte  digitalizarea şi provocările acesteia. La 6 decembrie, UIC a găzduit cea de-a treia conferinţă mondială digitală, care a oferit membrilor UIC posibilitatea de a face schimb de opinii cu privire la utilizarea norului şi inteligenţa artificială pentru gestionarea activelor.


Promovarea Coridoarelor Internaţionale de Transport

Coridoarele de marfă reprezintă coloana vertebrală a dezvoltării transportului de marfă, nu numai în Europa, ci și la nivel intercontinental. UIC susține în mod activ acest lucru prin intermediul a două inițiative-cheie:

- proiectul ECCO (organizarea eficientă a coridorului transversal), care urmărește încurajeze interoperabilitatea și armonizarea în toate cele nouă coridoare europene de transport feroviar de marfă; Acest proiect contribuie în mod esențial la "declarația sectorială", care este barometrul Comisiei Europene, pentru a vedea cum se desfășoară transportul pe aceste coridoare;

- "Grupul părților interesate din Eurasia", care evaluează potențialul și dezvoltarea coridoarelor eurasiatice de transport de marfă, inclusiv conceptul de inițiativă One Belt One Road elaborat de guvernul chinez și vizează, cu toți actorii-cheie, o serie de lacune de interoperabilitate identificate în studiul recent realizat în parteneriat cu firma de consultanță Roland Berger.

 

Acest document va fi prezentat în cadrul  viitoarei Conferinţe privind transportul feroviar global, care va avea loc în Geneva în perioada 27-29 iunie 2018.

 

În cadrul Adunării Generale au prezentat de asemenea rapoarte privind activităţile realizate dl Jean –Pierre Loubinoux,  Directorul General UIC, precum şi Preşedinţii Adunărilor Regionale, inclusive Europeană.

 

Certificarea ANFOR


În cadrul celei de-a 91-a  Adunări Generale UIC  a obţinut certificare din partea organizaţiei franceze naţionale pentru standardizare ANFOR în domeniul inovaţiilor şi dezvoltării, preşedintele acesteia, dl Fabrice TIREL menţionând această certificare este un instrument al progresului, dar şi o provocare de a creşte încontinuu calitatea serviciilor UIC.


Memorandumul de Înţelegere cu OTIF

A fost semnat un Memorandum de Înţelegere cu Organizația Interguvernamentală pentru Transportul Feroviar Internațional (OTIF). UIC şi OTIF, care au lucrat de-a lungul mai multor decenii în domeniul armonizării  transportului feroviar, tind spre formalizare şi cooperare în perspectiva viitoarelor provocări sectoriale. Memorandumul de Înțelegere  a fost încheiat pentru a asigura cooperarea pe probleme neconfidențiale de interes reciproc, deoarece atît UIC, cît şi OTIF recunosc inițiativele comune sunt necesare pentru a facilita circulația bunurilor și serviciilor și asigurarea unei armonizări eficiente în sectorul feroviar.


Directorul General al UIC l-a numit pe dl Laurent SCHMITT de la Căile Ferate Franceze (SNCF)  şef al Platformei pentru Standartizare şi a mulţumit predecesorului acestuia Stefano GUIDI (Căile Ferate Italiene (FSI), pentru munca depusă.  Dl Marc GUIGON a fost oficial numit în funcţia de Director al Departamentului Călători al UIC.

 
Delegaţia Î.S. “Calea Ferată din Moldova” (CFM), care deţine statutul de membru asociat al UIC începând cu anul 2012, nu a putut participa la lucrările celei de-a 91-a Adunări  Generale a UIC,  urmare a organizării de către CFM în aceeaşi perioadă a unui şir de evenimente internaţionale în Republica Moldova.